Textiltryck och brodyr

Här presenterar vi olika val av klädförädling.

Kontakta oss för priser och frågor som du har!

 

Textiltryck

Vinyltransfer

Exempelbilder på olika transfers från Chemica

Transfer som vi använder kallas vinyltransfer som är en speciel vinyl för textil. Den finns både som printbar vinyl och färgad transfer som konturskärs, den finns i många kulörer och i mer avancerad transfer t.ex. Glitter, flockad, reflex, kolfibermönsrad, metallic mm.

Även att vi har datastyrda maskiner så är det ett hantverk med många moment att tillverka och applicera transfer. 

Vi har olika värmepressar för att ge dig som kund en större valmöjlighet på placering av tryck, vi har t.ex. mösspress, press för t.ex. väskor, byxben, fickor mm. 

Du kan köpa kläder av oss, men vi erbjuder också tryck på dina egna. (dock går det inte att trycka på alla textilier...fråga först!) Du kan trycka från 1st plagg och uppåt!

Vi använder flera leverantörer på vinyltransfers men Chemica är vår huvudleverantör, alla vi använder är certifierade enligt OEKO-TEX standard 100.

 

 

Brodyr

Traditionell brodyr

Exempelbild på direktbrodyr från GUNOLD.

Brodyr idag utförs av brodyrmaskiner som med hjälp av datorer broderar texter, mönster och logotyper på i stort sett allt som går att sy. Det vanligaste är direktbrodyr, det vill säga brodyren broderas direkt på t.ex. klädesplagg, väska, keps etc.

Trots datorer och maskiner skall inställningar av maskinen anpassas, valet av nålar, trådar, stabilisationsmaterial, ramningsteknik mm. samt ha känsla för hantverket. Det påverkar i hög grad slutresultatet. 

Vi använder stabiliseringsmaterial, applikationsmaterial och brodyrtråd av mycket hög kvalitet från GUNOLD. Deras material är certifierad enligt OEKO-TEX standard 100.

Visste du att... brodyr är en gammal företeelse, fynd har gjorts i Egyptiska gravkammare, så vet vi att kläder broderades redan på Faraonernas tid. 

Applikationsbrodyr

Exempelbild på ett brodyrmärke från GUNOLD.

Applikationsbroderi är en teknik där man kombinerar applikation med olika typer av broderi, den vanligaste är brodyrmärken/patches.

Tekniken med applikationer och brodyr kan användas för att skapa effekter och annorlunda uttryck tex. användas i kombination med transfertryck eller olika tyger, det ger fantastiska möjligheter att åstadkomma kläder som verkligen ”sticker ut”.

Applikationsbrodyren används också för att ersätta stora mängder stygn och därigenom göra produktionen effektivare.

Brodyrkort eller mönsterkort…

Bild från Melco på vår maskin.

Brodyrkorten tillverkas med hjälp av ett avancerat CADprogram som sedan skickas till ett program som styr brodyrmaskinen.

Det är ett mycket viktigt och krävande hantverk att skapa bra brodyrkort för att få en snygg brodyr.

För att stygnsätta en design krävs det att någon ritar för hand i programmet och gör alla inställningar, det ska väljas stygntyper, stygnlängder, stygnriktningar och täthet mm. och det är bara några av de parametrar som måste väljas, inte bara för varje design, utan måste också varieras beroende på vilken typ av material som ska broderas eller om storleken ändras.

Varför det kallas brodyrkort... från början var det styv kartong med stansade hål (jaquard-kort) , som på mekanisk väg såg till att mönstret blev rätt broderat. Senare ersattes dessa kort av hålremsor som fungerade med optisk läsning.