Vad är det för skillnad på olika bildformat?

Vad är det för skillnad på olika bildformat?

Hur är ett foto eller bild uppbyggd?

Jag kommer kort att berätta skillnaderna och varför det är viktigt att du vet att det är skillnad!

När du kommer till mig och behöver hjälp med print & dekor, så är det inte så lätt för dig att veta vad jag behöver för typ av filer för att göra ett så bra jobb som möjligt och det är helt okej!

För att framförallt minska dina kostnader, så kan det vara bra och veta lite mer om olikheterna och hur de fungerar.

 

Pixelbaserad grafik är en typ av bild och vektorbaserad grafik är en helt annan. Båda kan likna varandra men är i grunden helt olika!

 

Pixelbaserad grafik:

När du fotograferar med din kamera eller ritar i ett bildbehandlingsprogram t.ex. Adobe Photoshop, så skapas punktuppbyggda bilder där bilden består av små rutor, punkter eller pixlar.

Om du förstorar en sådan bild kraftigt ser du pixlarna, som kan liknas vid mosaik. En punktuppbyggd bild mäts i antal pixlar den har, ju fler pixlar bilden har desto större går det att t.ex. printa bilden utan att det blir mosaikliknande struktur.

 

Vektorbaserad grafik:

När du t.ex. behöver en logga, skurna texter, dekorer mm. är detta det bästa alternativet. Vektorbaserad grafik som även kallas vektorgrafik eller objektgrafik är uppbyggd av matematiska formler, som beskriver linjer och kurvor som vektorer.

Det gör att den här typen av grafik kan förstoras eller förminskas utan att förlora sin kvalitet! Denna typ av grafik tillverkas i grafiska program som Adobe Illustrator eller CorelDraw.

Hoppas att jag har lyckats bringa lite mer klarhet i skillnaderna på olika bildformat!

 

Trevlig helg!

 

Agnetha,

Print & Dekorverkstad

2016-11-11 14:58